Loonkostenvoordeel (LKV)
Als een medewerker in het doelgroepregister staat, valt hij onder de doelgroep van de banenafspraak. Er zijn dan voor hem en de werkgever voordelen en regelingen. Daarmee vindt en houdt hij makkelijker een baan.
Er zijn vier soorten doelgroepverklaringen:
- voor de oudere werknemer (deze wordt per 2026 afgeschaft);
- voor de arbeidsgehandicapte werknemer;
- voor de te herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer;
- voor de werknemer uit de doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden.
Werkgevers kunnen in het doelgroepregister kijken of hun (toekomstige) medewerker hier in is opgenomen.
Voor elke doelgroep van het loonkostenvoordeel (LKV) geldt een maximaal bedrag per uur (per verloond uur) en per jaar, en een maximale duur. Hoe hoog en hoe lang het LKV is, lees je op deze site van het UWV.
VOPAS regelt de aanvraag LKV via de loonbelasting. Hiervoor dient de doelgroepverklaring in onze administratie aanwezig te zijn.
UWV stuurt uiterlijk medio maart een voorlopig overzicht waarin staat hoeveel loonkostenvoordeel een werkgever ontvangt. Controleer deze berekening goed om geen voordeel mis te lopen. Wij kunnen dit ook voor werkgevers verzorgen.
Let op: een nieuwe medewerker dient de doelgroepverklaring binnen 3 maanden na zijn eerste werkdag aan te vragen. Na 3 maanden heeft de werknemer geen recht meer op de doelgroepverklaring en krijg jij als werkgever geen loonkostenvoordeel.