Personele subsidies en financiële voordelen

 

Als werkgever kun je gebruik maken van diverse subsidies en regelingen om de inzet van personeel te ondersteunen. De Wet banenafspraak moet het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijk maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Hieronder vind je een aantal maatregelen uit deze banenafspraak:

 

Loonkostenvoordeel (LKV)

 

Als een medewerker in het doelgroepregister staat, valt hij onder de doelgroep van de banenafspraak. Er zijn dan voor hem en de werkgever voordelen en regelingen. Daarmee vindt en houdt hij makkelijker een baan.

 

Er zijn vier soorten doelgroepverklaringen:

 

  • voor de oudere werknemer (deze wordt per 2026 afgeschaft);
  • voor de arbeidsgehandicapte werk­nemer;
  • voor de te herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer;
  • voor de werknemer uit de doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden.

 

Werkgevers kunnen in het doelgroepregister kijken of hun (toekomstige) medewerker hier in is opgenomen.

 

Voor elke doelgroep van het loonkostenvoordeel (LKV) geldt een maximaal bedrag per uur (per verloond uur) en per jaar, en een maximale duur. Hoe hoog en hoe lang het LKV is, lees je op deze site van het UWV.

 

VOPAS regelt de aanvraag LKV via de loonbelasting. Hiervoor dient de doelgroepverklaring in onze administratie aanwezig te zijn.

 

UWV stuurt uiterlijk medio maart een voorlopig overzicht waarin staat hoeveel loonkostenvoordeel een werkgever ontvangt. Controleer deze berekening goed om geen voordeel mis te lopen. Wij kunnen dit ook voor werkgevers verzorgen.

 

Let op: een nieuwe medewerker dient de doelgroepverklaring binnen 3 maanden na zijn eerste werkdag aan te vragen. Na 3 maanden heeft de werknemer geen recht meer op de doelgroepverklaring en krijg jij als werkgever geen loonkostenvoordeel.

No-risk polis

 

De no-riskpolis is een looncompensatie bij ziekte. Een no-riskpolis is een regeling die jou als werkgever beschermt wanneer je een werknemer met een ziekte of beperking in dienst neemt. En als een werknemer met een verhoogde kans op uitval binnen vijf jaar na zijn indiensttreding (soms is deze termijn langer) ziek wordt, betaalt het UWV een ziektewetuitkering in plaats van dat de werkgever het loon moet doorbetalen. Ook gaan de werkgeverspremies niet omhoog.

 

Dankzij een no-riskpolis kunnen medewerkers met een arbeidsbeperking aangenomen worden zonder dat dit (grote) risico’s oplevert voor een werkgever. De voordelen voor de werkgever:

 

  • werknemer komt in aanmerking voor een Ziektewet-uitkering wanneer hij ziek wordt, werkgever hoeft geen loon door te betalen;
  • Werkgever betaalt geen hogere premie voor de ziektewet;
  • Werkgever betaalt geen hogere premie wanneer de werknemer een WIA-uitkering krijgt;
  • Een werkgever die eigenrisicodrager is, is niet verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer als die ziek uit dienst gaat.

 

De voorwaarden voor een no-riskpolis zijn afhankelijk van de situatie waarin de medewerker zich bevindt. Lees op deze site van het UWV welke voorwaarden gelden. 

 

Wanneer de werknemer ziek gemeld wordt bij het UWV, met de vermelding dat het gaat om een no-risk polis, dan zal zij beoordelen of de no-risk polis van toepassing is.

Loondispensatie Wajong

 

Loondispensatie is een tegemoetkoming in de loonkosten. Als werkgever mag je dan tijdelijk minder loon betalen aan medewerkers met een Wajong- of IVA-uitkering . Dit mag als deze medewerkers minder werk aankunnen (maximaal 75%) dan medewerkers in een vergelijkbare functie. Het UWV vult het loon van deze werknemers aan met een Wajong-uitkering.

 

De medewerker dient ingeschreven te zijn in het doelgroepregister.

 

De loondispensatie wordt aangevraagd door de werkgever bij het UWV. Een arbeidsdeskundige van het UWV bepaalt de loonwaarde van de medewerker. De loonwaarde dient lager dan het minimumloon te zijn om in aanmerking te komen voor loondispensatie.

 

Als de werkgever de loondispensatie krijgt, vult UWV het loon van de medewerker aan. Hoeveel hangt af van de persoonlijke situatie van de medewerker.

 

Let op: je dient als werkgever aan de medewerker door te geven dat je loondispensatie voor hem gaat aanvragen en ook waarom.

 

Deel de beschikking van de loondispensatie altijd met je salarisadministrateur zodat het salaris op de juiste manier berekend kan worden.

Proefplaatsing

 

Wanneer je als werkgever twijfelt of een nieuwe medewerker (die nu een uitkering krijgt op basis van WAO, WIA, Wajong, Ziektewet of WW) het werk aankan waarvoor je hem wilt aannemen, kun je, samen met de werknemer, een verzoek tot proefplaatsing indienen bij het UWV.

 

Wanneer het UWV de aanvraag goedkeurt, kan de medewerker maximaal 2 maanden “proef draaien” in de functie en jij als werkgever hoeft geen loon te betalen. De medewerker behoudt zijn huidige uitkering.

 

Voorwaarden voor proefplaatsing:

  • de werkgever sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor de medewerker af;
  • de werkgever heeft de intentie na de proefplaatsing de werknemer een dienstverband van minimaal 6 maanden aan te bieden (voor minimaal hetzelfde aantal uren als tijdens de proefplaatsing, er mag dan geen proeftijd meer worden afgesproken).
  • De werknemer is niet eerder met dezelfde functie in dienst geweest bij de werkgever.