Alles wat je moet weten over de werkkostenregeling 2023

 

Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de werkkostenregeling 2023, ook wel de WKR genoemd, voor het jaar 2023. De WKR is een regeling waarbij je als werkgever vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers onbelast kunt laten, zolang deze binnen de vrije ruimte blijven. Maar wat als je deze vrije ruimte overschrijdt? Wij vertellen je er meer over!

Toetsen van de vrije ruimte

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je uiterlijk aan het einde van het jaar moet toetsen of het totaal van de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen boven de vrije ruimte uitkomen. Voor de werkkostenregeling jaar 2023 is de vrije ruimte maximaal 3% van het fiscale loon tot en met €400.000. Over het meerdere van het fiscale loon is de vrije ruimte 1,18%. Kom je boven deze vrije ruimte uit, dan moet je 80% eindheffing betalen over het bedrag boven de vrije ruimte.

Werkkostenregeling 2023

Verrekenen van de eindheffing werkkostenregeling 2023

Als blijkt dat je over 2023 te veel of te weinig eindheffing hebt aangegeven, dan dien je dit te verrekenen. De uiterste mogelijkheid om dit te doen is in de aangifte loonheffingen over het tweede tijdvak van 2024. Voor de maandaangifte was de uiterste aangiftedatum 29 februari 2024, en voor vierwekenaangifte was dit 28 februari 2024.

Aangifte en betaling

De berekende eindheffing moet je vervolgens met de aangifte loonheffingen aangeven en betalen. Dit doe je uiterlijk met de aangifte over het tweede tijdvak van het volgende kalenderjaar. Voor werkgevers die maandaangifte doen is dit uiterlijk 31 maart 2024. Voor werkgevers die per vier weken aangifte doen, is dit uiterlijk 25 maart 2024. Deze data zijn tevens de uiterste betaaldata.

Handig om te weten over de werkkostenregeling 2023

Let op: als je met het eindheffingsloon niet boven de vrije ruimte uitkomt, hoef je geen eindheffing WKR aan te geven en te betalen, Heb je twijfels of er wel of geen sprake is van eindheffing voor jouw situatie? Vraag dan advies aan je accountant of je boekhouder. Zij hebben hier inzicht in, wij kunnen dit niet voor je inzien. Zorg ervoor dat je als werkgever op tijd de 80%-eindheffing werkkostenregeling aangeeft en betaalt indien nodig. Door op de hoogte te zijn van de regels omtrent het WKR voorkom je ongewenste verrassingen en zorg je voor een goede afhandeling van de loonheffingen.