Heb je recht op lage inkomensvoordeel (LIV) voor jouw werknemers?
Heb je als werkgever recht op een loonkostenvoordeel of personele subsidie? Hiervoor bestaat de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Deze wet bestaat uit 3 regelingen:
- Lage inkomensvoordeel (LIV)
- Jeugd-lage inkomensvoordeel (jeugd-LIV)
- Loonkostenvoordeel (LKV).
In dit nieuwsbericht vertellen wij je graag meer over het LIV. In een volgend nieuwsbericht behandelen wij het LKV.
Lage inkomensvoordeel (LIV)
Het LIV is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon, waardoor hun loonkosten dalen. Het doel is dus deze werknemers aantrekkelijk te maken voor werkgevers en zo werkgevers te stimuleren deze werknemers aan te nemen. Het jeugd-LIV geldt voor werknemers die op 31 december van het voorgaande kalenderjaar 18, 19 of 20 jaar oud waren.
De hoogte van het LIV
De hoogte van het LIV wordt vastgesteld op basis van het uurloon van de medewerker en het totaal aantal verloonde uren van deze medewerker op basis van de loonaangifte.
Aanvragen LIV
Aanvragen van het LIV is niet nodig. Het UWV berekent namelijk op basis van de loonaangiften voor welke werknemers jij als werkgever recht hebt op het LIV. In het schema hieronder kun je dit ook zien (Bron: Rendement). Wanneer je over 2020 recht hebt op een LIV dan dien je van het UWV een voorlopige berekening te hebben ontvangen. Controleer deze voorlopige berekening altijd goed. Wij verzorgen deze controle voor onze klanten. Wanneer je na 15 maart geen voorlopige berekening hebt ontvangen, terwijl je denkt er wel recht op te hebben, neem dan contact op met het UWV of ons. Uiterlijk 31 juli stuurt de belastingdienst de definitieve berekening van het LIV en ze betaalt de tegemoetkoming binnen 6 weken daarna. Wil je meer informatie over de lage inkomensvoordelen, neem dan gerust contact met ons op, telefoonnummer 038 – 8 200 200.